Search

The Third International Woodfired Ceramics Festival u Yixingu, gradu čajnika

Atelier / Blog  / The Third International Woodfired Ceramics Festival u Yixingu, gradu čajnika

The Third International Woodfired Ceramics Festival u Yixingu, gradu čajnika

Na poziv cijenjenog keramičara, kolege Marca Leutholda došla sam u  Yíxīng grad poznat po izradi čajnika

 

na međunarodni umjetnički simpozij The Third International Woodfired Ceramics Festival 2019. Od prije sam znala povijest grada i njegovu važnost u kineskoj kulturi ispijanja čaja, ali moram priznati da sam ostala zapanjena kada sam shvatila da su sve glavne gradske ulice pune prodavaonica/radionica čajnika (u prednjem dijelu lokala je prodavaonica a iza je radionica). Gotovo svi se bave izradom čajnika ili pak izradom svega onoga da se taj čajnik može izraditi (na primjer alati: svaki korak u izradi čajnika ima svoj alat), satenske vrećice za nošenje svoje šalice, kutije za čuvanje i transport čajnika i šalica za čaj, keramičkih stijena i ljubimaca (dekoracije stola za ispijanje čaja)  … Govorimo o gradu od nekoliko milijuna stanovnika! Gotovo cijelo vrijeme mog boravka tamo, a bila sam četiri tjedna, pitala sam se: Kome to sve prodaju??

Na simpozij zbog kojeg sam i došla bilo je pozvano 10 umjetnika sa zapada, 10 sa istoka i otprilike toliko lokalnih umjetnika, majstora izrade čajnika. Svi smo radili zajedno, upoznavali se i družili tijekom četiri tjedna i kroz koje vrijeme sam shvatila na kakvom neobičnom mjestu sam se našla, sa višestoljetnom jakom tradicijom koju su očuvali do današnjih dana. Za sve nas je dodatno bilo uzbudljivo i saznanje da će naši radovi koje smo napravili biti spaljeni u tradicijskoj peći na drva staroj 600 godina!

 

Ono po čemu je Yixing čajnik poseban je glina. Arheološka istraživanja otkrivaju da su keramičari iz dinastije Song (10. stoljeće) u blizini Yixinga koristili lokalnu “zišu” (doslovno, “ljubičasti pijesak / glina”) za izradu čajnika. Postoje 3 glavne vrste ziša gline: ljubičasta, zelena i crvena. Ljubičasta je najkvalitetnija ali i najrjeđa, pa ju samo najcjenjeniji majstori mogu dobiti za izradu svojih čajnika. (Ukazana nam je velika čast i mi smo dobili komadić ‘ziše’ i moram se pohvaliti da imam posudu koju sam tamo napravila i spalila u drevnoj peći!) Karakteristika ovih čajnika je da se oni izrađuju isključivo ručno, drvenim i bambusovim alatkama, nakon paljenja glina ima tamnu boju ( kao jetra), vanjska opna o polirana, iznutra je pjeskovitog opipa i ne koriste se glazure jer zbog puno pijeska u sebi glina nakon pečenja je neporozna. Nakon određenog vremena upotrebe čajnik može postati zelenkast i izgleda poput žada zapanjujuće ljepote..

Poznata karakteristika Yixing čajnika je njihova sposobnost apsorbiranja tragova okusa i minerala pripremljenog čaja ( uglavnom se u njima pripremaju crni i oolong čajevi)  u čajnik sa svakim kuhanjem. Iz tog se razloga ne preporučuje za čišćenje Yixing čajnika deterdžentima, već svježa destilirana voda i sušenje na zraku. Mnogi će znalci čaja natopiti samo jednu vrstu čaja u određenom Yixing čajniku, tako da će buduća kuhanja iste vrste čaja biti optimalno poboljšana.

Cijene tih čajnika mogu ići od 300 kn do jaaako visokih! U posjetu jednom lokalnom, cijenjenom majstoru pitali smo ga koji mu je čajnik najdraži i koja bi mu bila cijena, odgovorio je da su mu svi dragi, jer svaki priča svoju priču a najviša cijena je 180,000,00 kn!! Pa, izvolte!

Cijelo ovo nevjerojatno iskustvo završilo je izložbom naših radova u Šangaju na 38. katu prestižne galerije šangajskog tornja.

 

Pogledajte video koji pokazuje kako se izrađuje Yixing čajnik https://www.facebook.com/the.ceramic.school/videos/444915483126621

Sorry, the comment form is closed at this time.