Search

Posjet Avanos Ceramic Application and Research Centeru u Turkoj

Atelier / Blog  / Posjet Avanos Ceramic Application and Research Centeru u Turkoj

Posjet Avanos Ceramic Application and Research Centeru u Turkoj

Na poziv organizatora Avanos Ceramic Application and Research Center (ASEM), University of Nevşehir Hacı Bektaş Veli u listopadu sam sudjelovala na međunarodnom simpoziju u drevnom gradu Avanosu, gradu sa stoljetnom tradicijom lončarstva. 20tak umjetnika iz Turske i inozemstva ali i lokalnih majstora lončara radilo je skulpture velikih dimenzija koje će se kasnije postaviti u glavnom gradskom parku a sve sa ciljem nadogradnje tradicije sa suvremenim umjetničkim pristupom keramici. Tradicija izrade keramike vidi se na svakom koraku u tom drevnom gradu, napola ukopanom u stijene. Avanos se nalazi u regiji Kapadokiji, poznatoj po svojim nevjerojatnim krajolicima.

Da li ste čuli za vilinske dimnjake? To su formacije vulkanskog porijekla, neobičnih oblika, krajolik toliko neobičan da pomislite da se nalazite na Mjesecu. Neke od ovih stijena koje je oblikovao vjetar, snijeg i kiša, više su od 50 metara! U tom nesvakidašnjem okruženju radili smo 10 dana, svako sa svojom idejom u glavi, i opet je to bila prilika upoznati nove ljude, njihove radove, motive i ideje, jer je svaki umjetnik imao priliku prezentirati studentima i publici svoj umjetnički rad kroz video, slajdove i sl.

Imali smo prilike posjetiti lokalne majstore lončare. Kada kažem majstore, oni to zaista i jesu, nevjerojatno spretni u radu na kolu, rade posude velikih dimenzija, filigranski izrezbarene a rade u svojim  radionicama koje su ukopane u stijenu sa glinom, tamno crvene boje koju kopaju u neposrednoj okolici, iznad grada. Cijeli grad je nevjerojatan, izgrađen na stijeni, kućama se vidi samo prednji dio napravljen od kamena, a unutrašnjost kuće je ukopana u stijenu. Ljudi veseli, ljubazni, nevjerojatni domaćini. Uz tradicionalnu muziku i divnu hranu, izmjenu iskustava i znanja s ljudima koji dijele istu strast sa mnom, zaista sam uživala u svakom trenutku.

“9th UAUSS” INTERNATIONAL AVANOS APPLIED CERAMIC SYMPOSIUM 2015 “Outdoor ceramics” ,Avanos / Nevşehir / TURKEY

http://uauss2015.nevsehir.edu.tr/en

Sorry, the comment form is closed at this time.