Search

Ciklus Bjeline

Atelier / Ciklus Bjeline

Art

Ciklus Bjeline

Danijela Pičuljan pristupa keramici na izrazito kiparski način, na neki je svoj  način sljedbenica naše znamenite keramičarke Dore Pezić Mijatović koja i kad gradi dvodimenzionalnu ploču ostaje vjerna prostoru i trima dimenzijama.

Danijela svoju keramiku gradi vještim i elegantnim zamahom poštujući zakonitosti materijala, pri tome ipak, često, iskušava i istražuje njegove krajne mogućnosti statičke izdržljivosti. Koristeći jako šamotiranu glinu hrabro se odlučuje na poveće oblike kojima ograničenost dimenzija ovisi isključivo o dimenzijama peći u kojoj pali svoju keramiku.

Izrazito je sklona monokromiji, rijetki su njeni izleti u kolorizam, radije se poigrava nijansama bjeline postižući efektne prijelaze nijansi zakrivljenjem i  zaobljivanjem plohe. Njene bjeline širokog su spektra, od blještavosti do prigušenosti i utišanosti. Pri tome potpuno izostavlja glazuru tako dragu keramičarima, svjesna njene nepotrebnosti na plohi  uglačane, zrnate strukture. Njeni se oblici uvijaju i izvijaju, slijedeći prirodne obrise krajolika, planina, otoka, stijena ili oblaka ali i Danijeline  unutarnje horizonte. Zaokupljena od samog početka oblikom kugle, krenula je u školjkolike tvorbe različitih veličina  a spirala, tako imanentna vrtnji i silnicama u lončarstvu, vrlo je  prisutna i u drugim njenim radovima.

U posljednje vrijeme zanimaju je kontrasti  koje izražava kombiniranjem i združivanjem ponekad iznenađujućeg materijala s keramikom. Tako sirovu cresku vunu aplicira na keramičku plohu sve u želji da naglasi da je moguća fuzija nespojivog, simbioza mekog i tvrdog, organskog i anorganskog. Zapravo je to slika samog  života u kojem se često privlače suprotnosti, funkcionirajući nenadano u novoj neslućenoj kvaliteti.

U njenoj „Bijeloj vatri“  plamenovi lelujaju i palucaju u blještavoj bjelini a u „Zagrljaju“  tvrda se keramička tvar zaobljuje, izvija, isteže i pretapa u mekoću vunenog tkiva.

Danijelini oblici njen  su osobni doživljaj i umjetnička interpretacija, nikad doslovna preslika stvarnosti ili izvora inspiracije.

 

 

                              Blaženka Šoić Štebih

predsjednica KERAMEIKONA,Hrvatskog keramičarskog udruženja i
članica IAC-a, Međunarodne akademije za keramiku iz Ženeve

Date

6 travnja, 2021

Like